Kacang Pool, Bomba Larkin

Sabtu, 13hb December 2008…
Lokasi: Medan Selera Bomba Larkin /Kacang Pool Area (GPS: 1°29’8″N 103°45’0″E )
Kelibat: ThePersonaClub/MyPersonaStyle (Juga Tiada Gambar)

Kepada sesiapa yang tidak pernah dengar mengenai kacang pool, berikut adalah lokasi di mana anda boleh menikmat makanan kegemaran warga JB ini.




Resepi Kacang Pool

Bahan-bahannya:

Kacang parang 2 paket (direbus hingga lembut dan kulitnya dibuang)
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
satu inci halia
sedikit jintan manis
sedikit garam

Cara-caranya:

1) Bawang merah, bawang putih, halia dan jintan manis dikisar halus.

2) Tumiskan bahan yang telah dikisarkan tadi dan bila naik bau masukkan
kacang parang dan sedikit garam.

3) Hidangkan bersama telur mata sapi, bawang yang dicincang dan cili hijau.

4) Perahkan sedikit limau kasturi dan bubuh sedikit lada putih diatas sajian.

5) Di makan bersama roti peranchi atau roti potong yang dibakar(disapu mentega atau jem garlic bread)

Sumber: Unit Media & Komunikasi, Pejabat Menteri Besar Johor

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

5 Responses to Kacang Pool, Bomba Larkin

  1. hanis says:

    sedap ke? ngeri aku nak makan… telor makan ngan kuah kacang??? erkkkk

  2. sedap gak.. akhirnye aku tau la.. apa tu kacang pool yang digembar gemburkan.. hahaha feveret warga jb tu..

  3. Anonymous says:

    gler pnya sedap!!!! arrgggghhh..lama da aku x makan… apa ngeri2..jakon ke hape??? benda sedap ko kate ngeri..budus

  4. Anonymous says:

    thanx for de recipe..dah lama xmkn..mmg dkt bomba ni sedappp sgt..mula dulu jakun jugak xpenah jmpa..tp rasa skali nak lagi..huahua..nk try buat la.thanks

  5. Anonymous says:

    oo ini rupe nye kacan fool? aku ingat kacang yg jual mcm kcng putih tu. puas aku cari kat seluruh kl xjmpx. tahun depan aku nak jual kat pasar ramadan jln tar orait? tapi katne nak dapat kacang parang mentah area kl ade sesape tau?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s