Fakta Roti Canai

Sekadar Hiasan

Seorang sahabat saya yang mengambil kursus Sport Science dari UPM memberitahu sekiranya kita mula bekerja pada umur 20 tahun dan makan sebiji roti canai setiap hari, kita mungkin tidak akan hidup sehingga umur 55 tahun. Kenapa?

Sebiji roti canai mengandungi kalori sama dengan 5 KM berjogging. Maknanya
sekiranya kita jogging sejauh 5 km, lepas tu kita sapu sebiji roti canai serupalah kita tak jogging langsung. Dah tu kadang-kadang sapu sampai 2 biji dan langsung tak jogging. Selain dari itu, terdapat so much oil in roti canai.

Nak uli tepung, taruh minyak, nak canai, taruh minyak, nak goreng taruh minyak. Dah tu, minyak tukang roti pun masuk sekali (peluh dia). Bila kita exercise, kita peluh. Penyakit keluar bersama peluh, itu pasal kita sihat bila berpeluh. Sekarang, kita makan tukang roti canai punya penyakit pulak.

Lagi satu, jangan makan roti canai yang tukang buatnya pakai cincin sebelah kiri. Faham-faham ajelah.

This entry was posted in makan-makan. Bookmark the permalink.

6 Responses to Fakta Roti Canai

  1. Erkkk…febretttttt..huhuk..tapi yg cincin kiri tu sori la ekk..hehhe..goliden!

  2. Erkkk…febretttttt..huhuk..tapi yg cincin kiri tu sori la ekk..hehhe..goliden!

  3. nasib baik aku jarang makan roti canai ni

  4. Kapten Luffy says:

    nasib baik aku jarang makan roti canai ni

  5. ~ujicham~ says:

    wah wah wah.. dah menceburkan diri dalam isu kesihatan.

  6. ~ujicham~ says:

    wah wah wah.. dah menceburkan diri dalam isu kesihatan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s