Ayam Penyet @ Subang Jaya

Perjalanan penulis kali ini menemukan penulis dengan kedai makan yang menghidangkan ayam penyet yang terletak di kawasan Taipan, Subang Jaya. Perjalanan dari Kuala Lumpur mengambil masa kira-kira setengah jam melalui New Pantai Expressway membuatkan penulis begitu lapar lalu memesan dua set hidangan iaitu SET A – Nasi Ayam Penyet dan SET C – Lele (di sebut sebagai Le-Leh) Penyet. Untuk pengetahuan semua, kedai ini telah mendapat perhatian akbar Mingguan Malaysia pada Ahad lepas (24hb Mei 2009).

Menu Hidangan Ayam Penyet.

Keratan akbar Mingguan Malaysia bertarikh 24hb Mei 2009.

Hidangan Ayam Penyet bersama Lele.

Inilah ayam penyet yang diidamkan selama beberapa bulan semenjak berhijrah keluar dari Pasir Gudang.
Restoren Ayam Penyet yang menjadi tarikan baru di Taipan, Subang Jaya.

Bahan-bahan Untuk Memasak Ayam Penyet:

Untuk Ayam –

Ayam 1 ekor (potong potong 8)
Direbus selama 10 min.
Tos kan. Air tadi jgn dibuang dulu. Bleh simpan for soup and tuk masak nasi.

Bahan2 utk dikisar:

Jintan Manis 1/2 sudu besar
Jintan Putih 1/2 sudu besar
Biji Ketumbar 3 sudu besar
Serbuk Kari Ayam 1 sudu besar
Serbuk Kunyit 1 sudu besar
Serbuk Lada Putih 1/2 sudu besar
Bawang putih 3 ulas
Halia 1cm
Air sikit

Kalau nk sedap lagi, jintan ngan ketumbar disangar dulu kasi bau dia naik, baru kisar. Tapi kalau tak nak pun takpe. Lepas da kisar, tambah

Garam 1 sudu kecil

Dah siap pes ni, lumur kat ayam yg dah potong tadi, perap overnite, kalau ada lebih pes, simpan, leh goreng tempe ngan taufu…
Bila nak goreng, golek2 kan atas tepung beras sikit, jadi crispy

Untuk sambal –

Goreng dengan minyak sikit (pan fry lah):

Cili merah 20 batang (tambah kalau nk lagi pedas)
Cili padi 10 biji
Bawang kecil 10 biji, hiris
Bawang putih 3 biji, hiris
Tomato 5 biji, potong 4
Belacan About 5 cm
Ikan Bilis 2 sudu

Ikan bilis di goreng sampai crispy. Lepas tu goreng belacan. Dah angkat, masukkan bawang merah n bawang putih, hiris halus2 dan masukkan cili.
Bila dah layu, masukkan tomato. Semua ni pakai minyak yg same.
Sejukkan sebelum blend pakai food processor ataupun tumbuk (Jgn halus sangat, kasar2 sikit, ada texture)

Kemudian, masukkan dlm periuk to heat it up, and add

Garam Rasa dulu, pasal belacan dah ada, mayb you don need to add too much salt
Gula Melaka Abt 2-3 tablespoons (according to taste)

U can do this the night before, so u can taste, n keep in the fridge. Nak pakai, juz heat up

U can add daun salad, tomato, timun n ulam2 on the side

——————————————————

Untuk Nasi –

Boleh pakai paste Nasi Ayam yg dah siap brand Woh Hup
Juz follow the instructions on the bottle, masak macam nasi biasa,
Boleh pakai beras biasa atau beras Basmati
Serai 1 btg, dititik
Daun pandan 3 helai, cuci, ikat

———————————————————-

Soup –

Rebusan ayam tadi jangan dibuang. Clear up the minyak yg timbul tu until u get a clear soup.
Add pepper
Daun sop/ Daun bwg/ Pepper

Resepi di atas adalah bagi sesiapa yang ingin mencuba, jikalau tidak, pergi sendiri untuk merasa hidangan ayam penyet di Restoran Ayam Penyet di Subang Jaya yang beralamat:

Restoren Ayam Penyet, 13-1, Subang Business Centre, Jalan USJ 9/5Q, 47620 Subang Jaya, Selangor.

This entry was posted in jalan-jalan, makan-makan, selangor. Bookmark the permalink.

14 Responses to Ayam Penyet @ Subang Jaya

  1. Gile ahhh.. ko ni mmg boleh jadi duta makanan..kalo kaya nnt jgn lupa banje aku ayam penyet 3 bulan berturut2..

  2. Gile ahhh.. ko ni mmg boleh jadi duta makanan..kalo kaya nnt jgn lupa banje aku ayam penyet 3 bulan berturut2..

  3. hanis says:

    wah.
    siap ader sambal merah hijau tuuuuuuuuuuuuuuuuuu

  4. hanis says:

    wah.siap ader sambal merah hijau tuuuuuuuuuuuuuuuuuu

  5. dah pernah cuba ketika pergi bercuti ke indonesia tahun lalu..

    sedaaaaaaaaaaaaaaaaap!

  6. dah pernah cuba ketika pergi bercuti ke indonesia tahun lalu..sedaaaaaaaaaaaaaaaaap!

  7. ♥ Cik Cha says:

    pena try last month..
    tp tareti nk mam lar…
    tah cm ne nk mulakan..
    ayam tu nk cicah dgn ape…
    bantai jek…. hihihihi..

  8. ♥ Cik Ca says:

    pena try last month..tp tareti nk mam lar…tah cm ne nk mulakan..ayam tu nk cicah dgn ape…bantai jek…. hihihihi..

  9. woooo wooo..nie yang aku tak sabar nak balik niee

  10. woooo wooo..nie yang aku tak sabar nak balik niee

  11. sparkystar says:

    alamak..kalah ayam penyek kg psir putih..port biasa

  12. sparkystar says:

    alamak..kalah ayam penyek kg psir putih..port biasa

  13. adios says:

    huhh.. kuat makan engko ni! jaga la perut tu sket. yang penting, kesihatan tu pun nak kena jaga gak.

  14. adios says:

    huhh.. kuat makan engko ni! jaga la perut tu sket. yang penting, kesihatan tu pun nak kena jaga gak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s