Kisah Si Tipah

Bas Mini Wilayah (BMW) – Sekadar Gambar Hiasan

Ada satu mlm tu Tipah balik dari tiusen kena naik bas. Leceh betul, dah
la ngantuk!

Biasanye pakwe Tipah yang jemput tapi dia ada hal pulak hari tu. So
dengan perasaan boring gila babas, terpaksalah Tipah menapak ke bus stop
berhampiran.
Masa tu lebih kurang pukul 11 malam. Orang lain takde,
Tipah sensorang ajer. Takut gak tau!

Tunggu punyer tunggu, dari jauh Tipah dah nampak sebuah bas yang bergerak
slow motion cam orang jalan kaki lenggang kangkung jer lagaknya. Maleh
lak Tipah nak pikir ngapenye, yang penting nak cepat sampai rumah. So,
Tipah tahan ler bas tu tapi ngengada tau, ta nak berenti la pulak. Tipah
tak kira, terus jer Tipah lompat naik ke dalam bas tu.

Yang peliknya,ngaper lampu lampu dia baik luar dan dalam tak nyaler?
Tipah peratikan takde penumpang lain, terus Tipah duk kat kerusi blakang
sekali. Lepas dah duduk tu, laaa…baru Tipah perasan yang bas tu
bergerak tanpa drebarnya. Alamak! konduktor pun tak de gak. Maknanya
takde sesapa dalam bas tu melainkan Tipah only. Apalagi Tipah rasa seram
sejuk ler,peluh jantan mula memercik dan nyaawa rasa nak melayang. Seram
sungguh rasanya.
Dlam masa yang sama, Tipah terdengar pulak bunyi orang bernafas kuat,
menyaspenkan sungguh jiwa dan raga Tipah. Adakah bas ni dibawa oleh Han??
Adakah kondukturnya Tuu?? Adakah? Adakah? Aarrrghhh ! ! ! Seramnye,
ngerinye, takutnye, sadisnye, kejamnye !

“Tttolong!!..toolongggg!” Tipah melontarkan segala suara yang ada.

“Hoh!
Apsal terpekik pekik nih??” Sergah satu suara dari blakang bas.
Alahaiii, sapa pulak tu ? Tipah memberanikan diri menoleh. Ceh! Ropa-ropa
nyer drebar sama konduktor tengah tolak bas tu. Laa..rosak enjin dia.
Patut la slow aje. Patut pun tak der drebarnya, patut sangat laaa pun
Tipah rasa tertipu.

Hee hee heehhhhh malu Tipah tau!

Cerita ini saya reka sendiri dan penggunaan nama, lokasi dan plot cerita adalah rekaan semata-mata dan tiada kena mengena antara yang hidup dan mati.

This entry was posted in macam-macam. Bookmark the permalink.

8 Responses to Kisah Si Tipah

  1. mat. dah pikir muktamad kew haper. sejak bila ko jadik tipah nih..lor…cian la kat Lin ko buek camni…hehehahhaa

  2. mat. dah pikir muktamad kew haper. sejak bila ko jadik tipah nih..lor…cian la kat Lin ko buek camni…hehehahhaa

  3. Kak Z says:

    haha..kelakau la cite ko ni…teringat zaman akak muda2 dulu, keje kat KL..naik bas mini..berdiri berhimpit..hehe..masa tu dah tak kira..janji sampai..

    Tapi…dari konduktur bas, driver n some penumpangs..mmg brutal!!!

  4. Kak Z says:

    haha..kelakau la cite ko ni…teringat zaman akak muda2 dulu, keje kat KL..naik bas mini..berdiri berhimpit..hehe..masa tu dah tak kira..janji sampai..Tapi…dari konduktur bas, driver n some penumpangs..mmg brutal!!!

  5. Yeah.. bas mini color pink..

  6. Yeah.. bas mini color pink..

  7. ~ujicham~ says:

    ok lah.. kedengaran natural jek ko belakon jd tipah. huahuahauhahaaaha.

  8. ~ujicham~ says:

    ok lah.. kedengaran natural jek ko belakon jd tipah. huahuahauhahaaaha.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s